Továbbképzés Brightonban

 

 

 2016. augusztus 1-12. között lehetőségünk nyílt, hogy az ERASMUS+ pályázat keretében részt vegyünk angliai továbbképzésen. A kéthetes továbbképzést a brightoni ELC (English Language Centre) bonyolította le.

 

A továbbképzés az angol nyelv tanításának különböző módszereit vette figyelembe. Több szempontból is nagyon fontosnak és értékesnek tartjuk ezt a továbbképzést: egyrészről új ötleteket tanultunk, tapasztaltunk meg, hogy minél inkább eredményesebb és színesebb angol órákat tartsunk; másrészről nagyon sok olyan visszajelzést kaptunk, ami magabiztosabbá tett és megerősített minket abban, hogy jó úton haladunk a munkában. Az anyanyelvi környezetben való továbbképzésnek van még egy óriási előnye: napi 24 órában ért a kulturális inger, sok olyan dolgot személyesen tapasztaltunk meg, amelyeket könyvekből nem lehet, pl. angol konyha, vásárlás, mindennapi élet, kultúra Angliában.

 

A tanfolyamot megosztva négy nagy tapasztalattal rendelkező tanár tartotta. Az ott megszerzett ismereteket, feladatokat, anyagokat, papír alapú és/vagy elektronikus formátumban is megkaptuk, valamit sok hasznos weboldalt is megismertünk.

A csoportomban 12 tanár volt, nyolc különböző nemzetből (magyar, német, olasz, spanyol, osztrák, bolgár, arab, holland), valamennyien az angol nyelvet tanítják. A képzést tartó tanáraink nagyon színes órákat tartottak, rengeteg módszertani ötlettel, jó gyakorlattal elláttak minket, amelyeket ott a helyszínen ki is próbálhattunk. A számítógépes feladatok mellett a hagyományos módszertani ismereteinket is felfrissíthettük, valamint megoszthattuk egymással tapasztalatainkat, megismerhettük más országok kultúráját is.

 

A továbbképzés idején az ELC-ben öt különböző témájú képzés folyt, kb. 50 tanár Európa különböző országaiból együtt vehetett részt a tanfolyamokon, valamint az ahhoz kapcsolódó kulturális programokon. Az internetnek köszönhetően tarjuk a kapcsolatot és folyamatosan megosztjuk tapasztalatainkat.

Árkossy Eszter és Farkas Ágnes