Írországi továbbképzés

 

 

2017. augusztus 14-25. között lehetőségem nyílt, hogy negyedik alkalommal, részt vegyek külföldi továbbképzésen az ERASMUS+ pályázat keretében. A kéthetes továbbképzést a dublini Alpha College of English bonyolította le, témája „Educating for the 21st Century”, vagyis a 21. századra való nevelés volt.

A tanfolyamot megosztva három, nagy tapasztalattal rendelkező tanár tartotta. Az ott megszerzett ismereteket, feladatokat, anyagokat, papír alapú formátumban is megkaptuk, de az interneten is elérhetők, így még könnyebb mindezt megosztani kollégáimmal. A számítógépes programok, feladatok mellett nagyon hasznos weblapokat is megosztottak velünk.

A képzés sokrétű volt, elméleti és gyakorlati képzést is tartottak. A modern (nyelv)tanítási módszerek mellett, megismertük a finn oktatási rendszert és a sikeressége mögött álló okokat, ellátogattunk egy helyi iskola veteményes kertjébe. Felhívták a figyelmünket az interkulturális ismeretek, az autonóm tanulás, és a 21. századi életre való nevelés fontosságára, emellett ötletek kaptunk arra vonatkozóan is, hogyan segítsünk a gyerekeknek, hogy felelős állampolgárrá váljanak. Ezen kívül magas színvonalú kulturális programokat is szerveztek nekünk.

A csoportomban 10 tanár volt, három különböző nemzetből (magyar, lengyel és bolgár), valamennyien az angol nyelvet tanítjuk. A képzést tartó tanáraink nagyon színes órákat tartottak, rengeteg módszertani ötlettel, jó gyakorlattal elláttak minket, amelyeket ott a helyszínen ki is próbálhattunk. A számítógépes feladatok mellett a hagyományos módszertani ismereteinket is felfrissíthettük, valamint megoszthattuk egymással tapasztalatainkat, bevált módszereinket is.

 

Farkas Ágnes